Gdzie dobrze zjeść i wypić w Gdyni?

Gdzie dobrze zjeść i wypić w Gdyni? TŁOK

Open'er Festival już za nieco ponad tydzień. Zebraliśmy wszystkie najsmaczniejsze lokale w Gdyni w jednym miejscu, aby ułatwić wam festiwalowe wybory.

Podczas Open'erowej wizyty w Gdyni czas leci bardzo szybko. Śpimy długo, spieszymy się na koncerty, chcemy jeszcze złapać trochę słońca na plaży, a czas płynie nieubłaganie. Dobrze jest mieć czasem jakiś plan, aby cały dzienny timetable grał jak w zegarku. Tak więc, korzystając ze słońca na Plaży Miejskiej lub dogorywając w pościeli o poranku rzućcie okiem na nasz gastronimiczny przewodnik po Gdyni. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.

 

BURGERY

zdjęcie: Carmnik Kantyna

Carmnik Kantyna | SurfBurger | Baranola | Śródmieście

Burgery - wiadomo - pysznie, szybko i syto. Od kilku lat są to jedne z najczęściej wybieranych lokali gastronomicznych i nie ma co się dziwić, gdyż kolejni kucharze prześcigają się w różnorodności dodatków czy jakości i smaku mięsa. Carminik Kantyna to unieruchomiona odpowiedź na nieziemskie zapotrzebowanie na Burgery z foodtruck'a Carminik. Kilka lat temu na Open'erze ludzie czekali 2 godziny tylko żeby zatopić w nim kły. W niejednym porządnym rankingu najlepszych burgerowni w Polsce znajdywał się na pierwszym miejscu. SurfBurger to, z kolei, lokalna, trójmiejska sieciówka, która wśród wielu nadmorskich mieszkańców zyskała zaufanie. Natomiast Baranola to burgerownia, która powstała jeszcze przed nagłą i gwałtowną modą na tego typu posiłek, co czyni ją najstarszym i najbardziej tradycyjnym tego typu lokalem w Gdyni. No i Śródmieście, czyli ulubione burgery autora tego artykułu, który jest rodowitym Gdynianinem. Miejsce niewielkie i bardzo często zatłoczone, ale warto tam wstąpić. Tam spotyka się codziennie Gdyńska śmietanka towarzyska. Powyższe knajpy znajdziecie w okolicy centralnej części ulicy 10 lutego z wyjątkiem Baranoli, która jest na końcu ulicy Świętojańskiej,


PIZZA

zdjęcie: Czerwony Piec

Gdynianka | Czerwony Piec | Mąka i Kawa | Francesco

Pizza - jedna z naszych ulubionych przekąsek w ogóle. Gdzie zjemy najlepszą w Gdyni? To zależy od gustu, nie mniej jednak 4 poniższe propozycje to zdecydowanie gdyński top. Po pierwsze - Gdynianka, działająca na ulicy Świętojańskiej od 30 lat! Tradycyjna pizza na grubym cieście na przepisie z lat osiemdziesiątych. Jako gimnazjaliści uciekaliśmy z lekcji właśnie po nią, a znajomi z Gdańska specjalnie przyjeżdżali, żeby móc jej spróbować. Drzwi obok mamy nowoczesną Mąkę i Kawę, gdzie placek dostaniemy na cieście cienkim robiony tradycyjną włoską metodą. Polecam tą z mascarpone. Konkurencja? Nic bardziej mylnego. Właściciele uważają, że najlepsze pizzerie na półwyspie apenińskim są właśnie obok siebie co tylko napędza ruch. Czerwony Piec to miejsce bardzo blisko Dworca Głównego. Robi absolutną furorę wśród Gdynian czarując różnorodnością składników, wyglądem i przede wszystkim - smakiem. We Francesco również się nie zawiedziecie. Jest to kolejna pizzeria w mieście, gdzie proces powstania traktuje się z szacunkiem do tradycji.


RYBY

zdjęcie: Tawerna Orłowska

Bar Pomorza | F.Minga | Tawerna Orłowska | Flauta

Jakiego posiłku najlepiej spróbować będąc nad morzem? Oczywiście ryby. O dziwo nie jest wcale tak łatwo znaleźć smaczną, świeżą rybę. Pamiętajcie też, że tutaj słowo "świeża" jest bardzo "śliskie". Każda ryby zawszę będzie mrożona, by móc ją przetransportować, co nie znaczy, że jest nieświeża. Jeśli jednak chcecie skosztować naszych, bałtyckich specjałów, czyli prawdziwych świeżych ryb to celujcie we flądry i śledzie. Według Gdynian najlepsze ryby znajdziecie na kutrze Bar Pomorza zacumowanym przy Molo Południowym (Skwer Kościuszki). Polecam flądrę z ich pysznym, autorskim sosem. F.Minga to moja ulubiona restauracja w Gdyni. Znajduje się na samej plaży, a więc rozpościera się z niej niesamowity widok. Oprócz karty głównej z posiłkami zawsze mają obszerny wybór sezonowych napojów. Jadłem tam chyba najlepszy makaron z owocami morza w Polsce. Tawerna Orłowska to konieczny punk każdej wycieczki na orłowskie klify. Szeroki wybór pięknie podanych ryb, którymi można się na tarasie z widokiem na klify i zatokę. Flauta to tradycyjna smażalnia na Skwerze Kościuszki, gdzie za rozsądną cenę porządnie się najemy oraz napijemy.


KUCHNIA WŁOSKA

zdjęcie: Serio

Serio | Pasta Miasta | Cozzi | Przystanek Orłowo

Włoska kuchnia to głównie pizza i makarony. Z pizzą się już rozprawiliśmy, lecz to nie znaczy, że w poniższych lokalach nie znajdziecie porządnego placka, wręcz przeciwnie. Tutaj tez jednak znajdziecie inne przysmaki tej kuchni. W Serio znajdziecie dania przygotowane z największą starannością oraz spędzicie miły czas w nowoczesnym wnętrzu. Zlokalizowani są obok Dworca Głównego. Pasta Miasta to lokal skupiony na makaronach. Każda porcja to tutaj prawdziwe wyzwanie nawet dla największych łakomczuchów. Cozzi to pełnoprawna włoska restauracja, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Gotują świeżo i pysznie, a karta jest przygotowywana na nowo niemal codziennie. Przystanek Orłowo, mieszczący się w Orłowie, najdroższej dzielnicy w Gdyni, to restauracja, gdzie zostawimy trochę więcej pieniędzy niż w pozostałych trzech. Inspiracje to nie tylko kuchnia włoska, ale i inne południowoeuropejskie tradycje.


KUCHNIA MEKSYKAŃSKA

zdjęcie: Przystanek Tortilla

Tako | Pueblo | Tapas Barcelona | Przystanek Tortilla

Na ostro, czyli kuchnia meksykańska. Absolutnie najlepszą restauracją tego typu w Gdyni jest Pueblo na ulicy Władysława IV. Wystrój, ogromna karta dań i napojów zaspokoją każdego gringo. Jak Meksyk to tortilla, a tę zdecydowanie najsmaczniejszą oraz najbardziej aromatyczną znajdziecie w Przystanek Tortilla na Świętojańskiej. Genialne Tacosy serwują w Tako. To nowoczesny slow food, inspirowany Meksykiem w europejskim wydaniu. Znajdziecie tam również angielski cheddar czy norweskiego łososia. Klasycznym Tapasem, z kolei, możecie się posiłkować w Tapas Barcelona obok Świętojańskiej. Będziecie go mijać, udając się na Open Stage przy teatrze muzycznym.


KUCHNIA AZJATYCKA

zdjęcie: Mr. Dim Sum

HAOS | Lolo Thaijolo | Między Rolkami | Mr. Dim Sum

HAOS to nowe miejsce na gastronomicznej mapie Gdyni. Nie miałem jeszcze przyjemności ich odwiedzić, ale wśród zaufanych znajomych zbierają świetne recenzje. Kusi zwłaszcza opis: "Łączymy smaki, potrawy, kulturę i ludzi. Zaskakujemy ... Nie jesteśmy konserwatywni, nie zamykamy się w żadne ramy. Jesteśmy street foo! a nasza kuchnia to wariacja smaków azjatyckich ulic ...". Azjatycki street food zawsze mnie przekonywał. Mr. Dim Sum to dobrze znane chińskie pierożki na parze, lecz w lokalu znajdziemy wiele innych przyjemnych i lekkich przekąsek. Lokal można rozważyć nawet pod kątek śniadań przy zielonej, regeneracyjnej herbacie. Między Rolkami to pierwsze trójmiejskie handrolle sushi. Znakomita przekąska na wynos lub gdy jesteśmy w biegu. Lolo Thaijolo to tajska restauracja w Gdyni, która przez wielu Gdynian jest uważana za najlepszą tego rodzaju w mieście. Można się tam syto najeść za rozsądną cenę.


KUCHNIA WEGETARIAŃSKA

zdjęcie: Feed My Soul Bistro

Falla | I Krowa Cała | Feed My Soul Bistro | Bart & Lucci

Mam wrażenie, że kuchnia wegetariańska w Gdynia jest wciąż przed fazą rozkwitu. Oczywiście restauracji typu Bioway czy Greenway jest bez liku, lecz brakuje autorskich lokali z sercem. Takim miejscem niewątpliwie jest Falla. Znajdziecie ich w jednej z bocznych odnóg końca ulicy Świętojańskiej. Falla to bliskowschodnia restauracja wegetariańska, w której znajdziecie przysmaki Maghrebu w autorskich odsłonach, tradycyjne potrawy w kolorowym wydaniu i aromaty egzotycznych przypraw. I Krowa Cała to gdyńska odpowiedź na Krowerzywą w niczym jej nie ustępującą. Feed Mu Soul Bistro to lokal Ewy i Krzysztofa Szczęsnych, w którym, jak sami twierdzą, pragną podzielić się z nami swoją bezmięsną, zdrową i świeża dietą, która im samym pomogła w prowadzeniu zdrowego trybu życia. Bart & Lucci to nowoczesny lokal przy placu Kaszubskim, w którym na szybko złapiecie wege street food i pyszne soki.


ŚNIADANIA

zdjęcie: Aleja 40

Aleja 40 | Marmolada Chleb i Kawa | Chwila Moment | Piqniq

O tak, śniadania to zdecydowanie mój konik oraz jakże ważny element każdego udanego dnia. Najlepszy wybór, jakość oraz smak znajdziecie w Alei 40 przy alei Piłsudskiego prowadzącej na Bulwar Nadmorski. Tam spędzę najprawdopodobniej każdy open'erowy poranek. W tym posiłku najważniejsze jest jajko, a tutaj przygotowywane jest genialnie. Jednak jeśli już tam traficie musicie spróbować ich bajgli, które aspirują do bycia najlepszymi jakie jadłem. Przepyszne oraz syte śniadania znajdziecie również w samym Infoboxie w lokalu Chwila Moment, którzy specjalizują się w niesamowitych szakszukach. Ciekawe i różnorodne pozycje śniadaniowe czekają na was również w Marmolada Chleb i Kawa, gdzie też przygotowują pyszne bajgle, oraz Piqniq.


DOBRZE, TANIO, SZYBKO

zdjęcie: Pierożek

U Senwickich | Minuta Osiem | Pierożek | Anker

Często zdarza się tak, że czas na goni, w brzuchu burczy, a w portfelu powoli zaczynają latać motyle. W Gdyni są cztery miejsca gdzie zjecie szybko, tanio i dobrze i każde z nich mogę śmiało polecić. Anker to jedna z najpopularniejszych gdyńskich restauracji w ogóle. Zrobiła absolutną furorę swoimi tanimi, a zarazem przepysznymi daniami. Z małej, ciasnej knajpki stali się pełnoprawną dużą restauracją. Ich pizza z białym sosem to majstersztyk. W Pierożku spotkacie się z nie byle wyborem, gdyż ich karta, zawierająca jedynie pierogi, jest bardzo długo, Są pierogi z wody, z patelni, z piekarnika, na słodko, na słono - wszelkie możliwe rodzaje. Można się tu najeść za dwoje za bardzo przyjemną cenę. U Senwickich to lokal, gdzie sam nakładasz sobie specjały kuchni polskiej, przygotowywane są przez jednych z najlepszych trójmiejskich kucharzy na co dzień pracujących w hotelach, którzy kiedy skrzyknęli się, aby otworzyć restaurację dostępna dla wszystkich. W Minuta Osiem zamówisz na wynos lub zjesz na miejscu wcześniej przygotowane zdrowe posiłki w bardzo przystępnych cenach.


KAWA

zdjęcie: TŁOK

TŁOK | Kofeina | Uboga Krewna | Moher

Jak na kawę w Gdyni to tylko do TŁOKu. Jakiś czas temu przenieśli się z Poznania, gdzie mieli już szeroką i stałą klientelę. Gdynia również jest dla nich dobra, a to dlatego, że oni są dobrzy dla Gdyni. Zlokalizowani są zaraz obok Świętojańskiej przy Kamiennej Górze, a więc przy Open Stage. Wpadnijcie tam koniecznie, nie ważne co robicie. Znajdziecie tam wiele rodzajów kawy parzonej na wiele sposobów oraz wyśmienite ciasta robione codziennie przez Klaudię, również bezglutenowe. Kofeina, Uboga Krewna oraz Moher to kawiarnie, w których smak kawy zapadł mi w pamięć i zdecydowanie mogę je polecić, więc jeśli w TŁOKu nie ma miejsca, śmiało udawajcie się tam.


ALKOHOL

zdjęcie: Główna Osobowa

Główna Osobowa | Tam Gdzie Zawsze | Klubokawiarnia | Białe Wino i Owoce

Wiadomo, że w Gdyni najlepiej się pije na plaży, która przez miasto została uznana za strefę, gdzie spożywanie alkoholu jest dozwolone. Jeśli jednak zapragniecie gdzieś usiąść mam dla was kilka propozycji. Zacznijmy od mojej ulubionej: Klubokawiarnia. W pewnym sensie jest to miejsce sekretne, gdyż nie znajdziecie żadnych znaków ani szyldów wskazujących wam drogę. Musicie wiedzieć, w które podwórko wejść i do której piwnicy zejść, żeby w końcu zadzwonić dzwonkiem i albo wam otworzą albo nie. Wystrój i klimat jest zdecydowanie wart całego zachodu. W Białym Winie i Owocach przy placu Kaszubskim znajdziecie tanie napitki oraz przekąski na wzór popularnych pijalni, jednak tutaj doświadczycie tego w przyjemnej atmosferze w modernistycznej kamienicy. Główna Osobowa to nowoczesne wnętrze, świetna obsługa, genialna kuchnia oraz doskonałe koktajle. W Tam Gdzie Zawsze natomiast skosztujecie piwa, wina i koktajli w bardzo przyzwoitych cenach.

Maciej Olejniczak

Maciej Olejniczak

Zakres zamiłowań od ciężkich brzmień do techno.